Oedeemtherapie
Oedeem is een abnormale vochtophoping in sommige lichaamsdelen, waar vocht normaal niet of nauwelijks voorkomt. In de meeste gevallen hoopt het vocht zich op rond de voeten en de enkels. Meestal blijft er een deukje achter als u drukt op de plek waar het vocht zich opgehoopt heeft. Daarnaast kunt u in korte tijd een aantal kilo’s aankomen. In de meeste gevallen gaat het om een ophoping van vocht. Echter kan er ook een ziekte aanwezig zijn die ervoor zorgt dat u meer vocht vast houdt als normaal.
Symptomen
Klachten hangen sterk samen met de plaats van de vochtophoping. Wanneer het oedeem zich in uw benen heeft opgehoopt voelen uw benen strak en gespannen aan. Tevens passen uw schoenen en sokken niet meer en deze kunnen ook afdrukken achterlaten in uw benen/voeten. Daarnaast kunt u sneller wondjes krijgen die slecht genezen. Bij oedeem in de buikholte kunt u klachten ervaren als buikpijn, misselijkheid, een moeilijke stoelgang en verminderde eetlust. Als u oedeem in uw longen heeft, heeft u last van benauwdheid, kortademigheid en hoesten. Bij mensen die vaak liggen kan het vocht zich ook in de rug en billen ophopen.
Oorzaken van vochtophoping
Vochtophoping kan het gevolg zijn van meerdere factoren. Vaak heeft het te maken met uw lichaamshouding. Mensen die langdurig dezelfde houding aannemen, kunnen opgezette voeten en enkels krijgen. Dit komt doordat het vocht zich ophoopt in de lichaamsdelen die zich het dichtst bij de grond bevinden. Daarnaast kan oedeem ook ontstaan wanneer het buiten weer warmer wordt. Uw lichaam kan het vocht dan minder goed kwijt. Vouwen kunnen tijdens hun zwangerschap meer vocht vasthouden. Oedeem kan ook ontstaan door een andere aandoeningen:
- Verminderde werking van uw bloedvaten in uw benen, bijv. door spataderen.
- Verminderde werking van de schildklier
- Nierziektes waarbij eiwitten verloren gaan in de urine.
- Lymfoedeem bij afsluiting van de lymfevaten
- Verminderde pompwerking van uw hart.
Wat kunt u zelf doen om klachten te voorkomen/verhelpen?
U kunt zelf al veel doen om uw klachten te verminderen of te voorkomen. Denk hierbij aan:
- Wandelen, loop dagelijks een half uur;
- Leg uw benen hoger als u gaat zitten of liggen, zodat het oedeem zich verspreidt en makkelijker afgevoerd kan worden;
- Vermijd zitten met gekruiste benen
- Wissel uw houding regelmatig af
- Draag steunkousen, deze helpen het bloed terug te stuwen naar het hart.
- Zorg ervoor dat u niet te zout of te kruidig eet.
Wat kan fysiotherapie voor u betekenen?
Wanneer u last heeft van vochtophoping die niet zelf overgaat, kan fysiotherapie een uitkomst bieden. De behandeling richt zich op terugdringen van het oedeem om normaal functioneren van uw lichaamsdeel weer te herstellen. Daarnaast geeft de therapeut u adviezen over uw houding en beweging om het oedeem te verminderen. De behandelingen bestaan uit een combinatie van adviezen, behandeling en oefentherapie.