Bekkenfysiotherapie
Wat is bekkenfysiotherapie?
Bekkenfysiotherapie richt zich op de behandeling en de preventie van klachten in het gebied van de lage rug en bekken, lage buikorganen en de bekkenbodemspieren. Bekkenklachten en bekkenbodem klachten kunnen zowel bij vrouwen, mannen als kinderen voorkomen, ongeacht de leeftijd.
Bekkenbodemspieren
De bekkenbodemspieren liggen onderin het bekken en ondersteunen de blaas, darmen, baarmoeder of prostaat. Ze spannen aan om urineverlies of een verzakking tegen te gaan en ontspannen bijvoorbeeld bij toiletbezoek. Daarnaast spelen ze een rol bij seksualiteit en zijn ze belangrijk voor de stabiliteit van het bekken en de lage rug.
Wanneer er in het bekkengebied een probleem optreedt kan dit resulteren in klachten op het gebied van plassen, ontlasting of pijn bij het vrijen. Ook lage rug en bekkenpijn kunnen een relatie hebben met bekkenbodemklachten.
De bekkenbodemspieren werken nauw samen met de buik- en rugspieren en hebben een belangrijke functie in het dagelijks bewegen. De problemen ontstaan vaak uit gebrek aan kennis, na een blaasontsteking, na een buik- of prostaatoperatie, na een zwangerschap of bevalling of of door een verkeerde manier van plassen of ontlasten.
Kinderen kunnen al op jonge leeftijd door verkeerd gebruik van hun bekkenbodemspieren problemen hebben met zindelijkheid overdag of ‘s nachts. Hoewel minder algemeen bekend kunnen mannen ook problemen ontwikkelen die samenhangen met een niet optimale functie van de bekkenbodem.
Taboe op bekkenbodem klachten
Veel klachten zijn goed te verhelpen. Echter vaak door schaamte stappen mensen niet snel naar een huisarts of gespecialiseerde fysiotherapeut. Als u over die schaamte heen stapt, zult u merken dat u zicht snel weer een stuk prettiger gaat voelen.
Bekkenfysiotherapie kan hulp bieden bij onderstaande klachten:
Mannen:
- Plas- en ontlastingsproblemen
- Pijn in het bekken, in de onderbuik, lage rug of anus
- Seksuele klachten
- Prostaatklachten
Vrouwen:
- Plasproblemen
- Ontlastingsproblemen
- seksuele problematiek zoals vaginisme en pijn bij vrijen
- Verzakkingsproblemen
- ondersteuning voor of na operaties in de onderbuik (gynaecologische, urologische · of colorectale operaties)
- bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond de zwangerschap of bevalling
- Overgangsklachten
Kinderen:
Wanneer naar de bekkenfysiotherapeut?
Wanneer uw klachten niet vanzelf verdwijnen kan bekkenfysiotherapie uitkomst bieden. Door middel van oefeningen en voorlichting zorgt onze therapeut ervoor dat u bewust wordt van uw lichaamsfuncties. In het bijzonder van de bekkenbodemspieren in relatie tot met de ademhaling, de lichaamshouding en het bewegen. Het doel van de therapie is uiteindelijk om uw houding te veranderen, zodat klachten verdwijnen en toekomstige klachten vermeden kunnen worden.
Waaruit bestaat een behandeling?
De bekkenfysiotherapeut:
- Geeft voorlichting over en behandeling bij bekkenbodemproblematiek en bekkenpijn;
- Helpt bij het leren herkennen en trainen van de spieren van het bekken, van de bekkenbodem en de spiergroepen waarmee de bekkenbodem in het dagelijks functioneren mee samenwerkt;
- Kan gebruik maken van elektrische en biomechanische energievormen zoals elektrostimulatie, myofeedback en rectale ballontraining. Deze middelen worden vooral gebruikt om spiergroepen of functies, die voor de patiënt onbekend zijn, te leren herkennen en gebruiken;
- Herstelt de verminderde fitheid, die samenhangt met de klacht (conditie) en geeft ADL adviezen;
- Adviseert en helpt bij het herwinnen van de controle over vulling en evacuatie van blaas en rectum (bijvoorbeeld blaastraining);
- Geeft indien nodig advies over ondersteunende hulpmiddelen, zoals een bekkenband;